- Warszawska Szkoła Doktorska
- Studia doktoranckie
Międzynarodowe Seminarium Hybrydowe 1st International Seminar on Soft Matter & Food X-PressMatter (NL7 & NL10)
W dniach 22-23 listopada 2021 roku odbędzie się 1st International Seminar on Soft Matter & Food: Physico-Chemical Models & Socio-Economic Parallels, 1st Polish-Slovenian Edition. Wydarzenie realizowane będzie w formie hybrydowej – stacjonarnie w Parku Innowacyjnym UNIPRESS Celestynów w sali audytoryjnej „Stodoła” oraz online.
Dyrektorzy 1st International Seminar on Soft Matter & Food, 1st Polish-Slovenian Edition:
dr hab. Aleksandra Drozd-Rzoska (Polska) i prof. dr. Samo Kralj (Słowenia).
W tym miejscu należy nadmienić, iż Profesor Samo Kralj, kilka tygodni temu otrzymał od Rządu Republiki Słowenii Nagrodę Państwową za dotychczasowe badania w dziedzinie miękkiej materii, i tym samym został wliczony do grona najwybitniejszych naukowców Słowenii1. Nasze wydarzenie 1st International Seminar on Soft Matter &Food, będzie także zatem szczególną okazją do złożenia gratulacji naszemu przyjacielowi ze Słowenii.
Poziom merytoryczny 1st International Seminar gwarantują zaproszeni światowej sławy wykładowcy (Keynote Speakers) oraz goście honorowi, wśród których należy wymienić: prof. dr hab. Izabellę Grzegory, prof. dr hab. Sylwestra Porowskiego, prof. dr hab. Stanisława Krukowskiego, prof. dr hab. Krzysztofa Czupryńskiego, prof. dr. Alesa Iglica, prof. Mortena M. Smedskjæra, prof. dr. Aleksandra Zidanseka.
1st Polish-Slovenian Edition ma wymiar interdyscyplinarny. Zaproponowany problem do dyskusji naukowej wpisuje się w aktualne działania prozdrowotne realizowane w zgodzie ze zrównoważonym rozwojem, gdyż temat dotyczy m.in. jednego z najistotniejszych problemów współczesnego świata – żywności. 1st International Seminar podejmuje i omawia wyzwania dotyczące analizy i badań żywności jako układów miękkiej materii, ukazując jednocześnie wagę problematyki żywności dla współczesnego świata.
Prezentowane podczas 1st International Seminar on Soft Matter & Food wyniki badań przez badaczy z laboratorium X-PressMatter IWC PAN, uzyskane zostały m.in. dzięki wsparciu grantów NCN OPUS ref. 2016/21/B/ST3/02203 i ref. 2017/25/B/ST3/02458.
Pojęcie soft matter (miękka materia) zostało oficjalnie wprowadzone w roku 1991 przez Pierre Gillesa de Gennesa, podczas jego noblowskiego wykładu (Nagroda Nobla w dziedzinie fizyki). Układy fizyczne zaliczane do miękkiej materii mają wiele ciekawych własności, w tym m.in. wykazują niezwykłą czułość na egzogenne zaburzenia typu: ciśnienie, pole elektryczne, nanocząstki. Wśród tych układów znajdujemy rozliczne materiały organiczne: począwszy od polimerów, szkieł, ciekłych kryształów, po koloidy, żele, piany, micele, struktury amfifilowe. Szczególnie intrygującą miękką materią jest żywność; nie tylko z uwagi na wielość i złożoność składników, struktur wewnętrznych, polimorfizm fazowy i skorelowaną z nim zmienność dynamiki, czy mnogość charakterystycznych skal czasu i długości, ale także z uwagi na fakt, iż żywność ma kluczowe znaczenie dla naszego zdrowia i dobrostanu. Poznanie i zrozumienie właściwości fizykochemicznych żywności finalnie pozwoli podnieść jej jakość i wartość odżywczą, ale też umożliwi wydłużenie jej okresu przydatności do spożycia, co jest istotne dla współczesnego konsumenta.
Dyskutując problem żywności, należy wziąć pod uwagę fakt, iż współczesny świat oczekuje żywności prozdrowotnej, wytwarzanej z wykorzystaniem tzw. zielonych metod konserwacji. Z jednej strony ważne jest zatem spojrzenie na żywność z punktu widzenia koncepcji fizyki materii miękkiej, w tym fizyki polimerów, fizykochemii surfaktantów i biosurfaktantów, fizyki przejść fazowych, fizyki wysokich ciśnień, czy koncepcji inżynierii molekularnej i mikrobiologii, a z drugiej strony istotne jest postrzeganie żywności z perspektywy socjoekonomicznej, w zgodzie ze zrównoważonym rozwojem.
Nad sprawną organizacją, ale też przebiegiem 1st International Seminar czuwają nie tylko Dyrektorzy wydarzenia, ale także członkowie Komitetu Naukowego: prof. Sylwester J. Rzoska i mgr Szymon Starzonek (Polska) oraz prof. dr. Mitja Slavinec (Słowenia) i dr Georgios Cordoyannis (Słowenia).
Uchylając rąbka tajemnicy, pragnę poinformować, iż już w 2022 roku planowana jest 2nd Polish-Slovenian Edition. Naszym przesłaniem jest bowiem tworzenie corocznych, cyklicznych wydarzeń naukowych w ramach kolejnych międzynarodowych seminariów.
Wszystkich zainteresowanych serdecznie zapraszam!
Aleksandra Drozd-Rzoska