- Warszawska Szkoła Doktorska
- Studia doktoranckie
Ciśnieniowanie żywności i miękkiej materii
Produkty i usługi - Usługi |
Laboratorium Ciśnieniowanej Żywności i Miękkiej Materii IWC PAN zajmuje się technologią HPP (high pressure preservation) od 1993 r, a więc prawie od początku przemysłowej aplikacji tej technologii na świecie. Miękka materia to układy o niezwykłej czułości na zewnętrzne działania, w tym ciśnienie, a żywność to modelowy przykład bardzo złożonej miękkiej materii [1, 2]. Laboratorium w sposób unikalny łączy badania mikrobiologiczne z fizyką i chemią miękkiej materii oraz technologią. W zakresie badań podstawowych Laboratorium należy do wiodących ośrodków w Europie [np. poz. 3, 4, 5: razem ponad 50 publikacji]. Laboratorium posiada też unikalną w skali Polski sekwencję sukcesów technologicznych, od super- żywności do super-kosmetyków i farmaceutyków HPP. W każdym przypadku produkt po technologii HPP Unipress jest absolutnie bez konserwantów i pasteryzacji termicznej, co zapewnia niespotykaną dla innych metod bioaktywność oraz bezpieczeństwo mikrobiologiczne. Prawdopodobnie największym sukcesem jest zaproponowanie kilka lat temu innowacyjnej technologii HPP Unipress dla konserwacji mleka kobiecego, co obecnie jest rozwijane we współpracy z Fundacją Bank Mleka Kobiecego i Warszawskim Uniwersytetem Medycznym. Siła Laboratorium to unikalna w skali światowej baza łącząca zaawansowane pracownie mikrobiologiczne, biofizyczne i technologiczne z wysokociśnieniowymi procesorami o objętościach V = 100 mL, V = 1 L, V = 2 L. V = 5L i wreszcie V = 50 L (!), przy maksymalnych ciśnieniach od 600 MPa do nawet 2.2 GPa (!). Procesor HPP „V=50L” to jedyna w Polsce i 2-ga w Europie linia pilotażowa umożliwiająca skalowanie technologii do poziomu przemysłowego oraz badania rynkowe. Laboratorium to także doświadczona multi-dyscyplinarna kadra oraz unikalny bank danych.
Jako jedyne w Europie Laboratorium posiada możliwość prac B&R in situ pod ciśnieniem, tak ważnych dla innowacyjnej biotechnologii, oraz odnosi sukcesy w symultanicznym hybrydowym działaniu dwóch silnych czynników fizykalnych jak ciśnienie (HPP) i silne pole elektryczne (PEF) czy ultradźwięki.
Kontakt:
Prof. zw. dr hab. Sylwester J. Rzoska
e-mail: sylwester.rzoska@gmail.com
e-mail: sylwester.rzoska@unipress.waw.pl
tel. + 48 660 438 596
1. P. G. De Gennes, What is Soft Matter (Nobel Prize 1991 lecture) (Wiley, NY, 2005).
2. R. Mezzenga, et al. Understanding Foods as Soft Matter, Nature Materials 4, 729 (2005).
3. S. J. Rzoska, A. Drozd-Rzoska, M. Fonberg-Broczek, B. Sokołowska, et al. Dielectric spectroscopy of pressurized Saccharomyces cerevisiae, Food Biophysics 362, 1 (2014).
4. S. J. Rzoska, et al., Simultaneous impact of high pressures and pulsed electric field on Saccharomyces Cerevisiae model system, J. Food Process. Technol. 6, 1000518 (2015).
5. I. Porębska, B. Sokołowska, S. Skąpska and S. J. Rzoska, Treatment with hydrostatic pressure and supercritical carbon dioxide to control Alicyllobacillus acidoterrestris spores in apple juice, Food Control 73, 24 (2017).